Lusikkametsä

Puulusikkaprojektini oli esillä Rovaniemellä Lapin yliopistolla Interwoven -näyttelyssä. Vielä kaksi päivää ennen avajaisia, näyttelyn rakentamisen jo alettua, veistelimme viimeisiä lusikoita isäni kanssa nuotion äärellä. Nuotio oli mummolan pihan perällä ja illan hämärryttyä jatkoimme vuoleskelua kuistin lämpimässä. Monenlaista on tullut isän kanssa puuhattua, mutta nyt tuntui, että pääsin jotenkin uudella tavalla aikamatkalle isäni muistoihin. Yhdessä veistely loi kiireettömän tilan ja tilanteen muistelulle. Tämä oli hieno kokemus vielä hetkeä ennen näyttelyä.

Kuinka monta puulusikkaa löydät?

Installaatiota varten olin kaatanut tonttimme laidalla tiheinä ryppäinä kasvaneita vankkoja pajun ja raidan runkoja. Galleriaan kasvoi pieni metsä, jonka sisään saattoi kävellä katselemaan runkojen kyljessä riippuvia lusikoita.  Kahden rungon väliin kiinnitin pieneen vanerilaatikkoon piilotetun tablet -tietokoneen, jolla pyöri eri lusikkaretkiltä kuvaamani ja editoimani video. Videolta tuli myös äänimaisema installaatiooni; joitakin puheen katkelmia, koiran haukkua, kirveen kopsetta ja linnun laulua.

Käsin tehty. Kiitos Samuli 4v, Salla ja Mikko!

Sain installaatiostani hyvin positiivista palautetta. Ehkäpä monet kommentoijista olivat jo viettäneet tuntikausia sisällä yliopiston tiloissa ja löydettyään itsensä yllättäen puiden keskeltä he kokivat tilanteen jotenkin samalla tapaa piristävänä, kuin luontokokemukset useimmiten ovat.

Installaatiossa oli 24 puulusikkaa tai kauhaa, joista kaksi kolmasosaa oli läheisteni, ystävien ja kollegoiden veistämiä. Loput olivat minun tekemiä. Jokaisen lusikan teko on aloitettu yhdessä nuotion äärellä ja useimmat lusikoista tekijä on viimeistellyt myöhemmin itsenäisesti. Mukana oli myös muutamia vielä työstövaiheessa olevia lusikoita tekemässä näkyväksi työstämisen eri vaiheita.

Mukana olleiden mietteitä käsillä tekemisestä ja itse tehdystä.

Näyttely, jossa on mukana lisäkseni yhdeksän taiteilijaa, on esillä seuraavaksi Islannissa Reykjavikissa. Ajatus – suorastaan haave – matkustaa Islantiin syttyi minussa kauan sitten. Vuonna 1995 tein pitkän pyörävaelluksen Pohjois-Norjassa ja seuraavaa vastaavaa reissua suunnittelin Islantiin. Nyt, 22 vuotta myöhemmin Islannin matka on toteutumassa, tosin aivan erilaisin syin ja tarkoituksin. Oman installaationi rakentamisen lisäksi tarkoitukseni on ohjata myös pieni työpaja lusikoiden veistelyn merkeissä. Aikaa jäänee myös runsaasti vapaampaan olemiseen. Ehkäpä ehdin nostaa repun selkään ja suunnata askeleeni johonkin mukavaan maastoon kaupungin ulkopuolella.

Kiitos osallistuneille! Oikealla 80-vuotiaan isäni avajaisviikolla vuolema kapusta.

2 Comments Lisää omasi

 1. Nimetön sanoo:

  Todella ihana ja inspiroiva! Onnea Suomi 100! Pitäiskö ottaa nyt tästä inspiraatio Eesti 100 juhliin 🙂
  Pääsekö näyttely liikumaan?

  Kristel
  (Viro)

  Tykkää

  1. Antti Stöckell sanoo:

   Kiitos mukavasta kommentista, Kristel! Hienoa, jos tästä saat inspiraatiota Eestin juhliin, ideaa saa varmasti käyttää ihan vapaasti! Näyttelyhän matkustaa pian Islantiin, mutta sen jälkeen ei ole suunnitelmissa uusia reissuja.
   -Antti

   Tykkää

Jätä kommentti, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s