Jäiden lähtö on kevään huippuhetkiä

on

Koivikot vihertyvät hyvää vauhtia Rovaniemelläkin, mutta palaan vielä jäiden lähdön aikaan toukokuun alkuun. Minulla oli haaveena päästä veistämään rannalle työntyneitä tai rantavedestä nostettavia jäitä. Eräänä lämpimänä aamupäivänä ajelin neljäkymmentä kilometriä Kittilän suuntaan Marraskoskelle, joka on Ounasjoen viimeinen mahtava koski ennen voimalaitoksin kahlittua Kemijokea. Kosken kohdalla on P-paikka, jolta johtaa portaat alas rantaan. Pysähtymisen arvoinen paikka ainakin jäiden lähdöstä niiden tuloon saakka.

20160505_090223

Kosken alueella vesi huuhteli rantapuita, ja veistokelpoiset jäät lipuivat ulottumattomissa. Siirryin kosken yläpuolelle, missä rannat olivat valtavien jäämassojen peitossa. Alueelle joitakin päiviä aiemmin kertynyt jäiden suma oli puskeutunut rannoille paikoin jopa useiden metrien korkuisiksi valleiksi. Jää oli kuitenkin puikkoontunutta ja lämpimän kevätpaisteen pehmittämää.

20160505_091148

Veistettävää jäätä ei siis ollut. Tiesin sitä kyllä löytyvän jostain muualta, mutta päätin jäädä Marraskosken tuntumaan nauttimaan tunnelmasta. Linnut liversivät, aurinko lämmitti ja läheinen koski kohisi.

20160505_102905

Laitoin kameran jalustalle ja otin time-lapse -sarjoja voimakkaasti virtaavasta joesta, missä kuvaamisessa ei tainnut paljon järkeä olla, kuten ennakkoon arvelinkin. Time-lapse -kuvaus lienee omimmillaan jonkin pitkäkestoisen toiminnan dokumentoinnissa tai sitten hitaan, lähes huomaamattoman liikkeen näkyväksi tekemisessä. Puikkoontunut jää tarjosi kuitenkin tilaisuuden pieneen jääleikkiin, joka on nähtävissä videolla.

20160505_134411

Iltapäivällä menimme ihailemaan jäiden kulkua keskelle kaupunkia koko perheen voimin. Lasten jään ihailua seuratessa voi hyvällä syyllä kysyä, miksi niitä jäitä pitäisi enää taltalla lainkaan muotoilla!

Lasten kommentit kuulet seuraavalta videolta.

Jäiden lähtö on hankien jälkeen  kevään ehdoton kohokohta. Olen tänä keväänä tajunnut jättäneeni tämän vaikuttavan näytelmän liian vähälle huomiolle liian usein. Nytkin vietiin jo viimeisiä jäitä ehdittyäni rannalle. Joelle ei toki ole kotipihasta kuin kivenheitto, mutta jäät liikkuvat särkän takana pääväylällä.  Toisaalta on niin, että ”kortilla” olevan vapaa-aikani olen monesti jäiden lähdön aikaan käyttänyt viimeisillä hangilla. Vuoden kuluttua voisi olla aika selvittää lähimmät vaivattomasti saavutettavat paikat, jossa jäät kulkevat rantaa hipoen.

Hienoja muistoja jäiden lähdöstä on erityisesti niiltä keväiltä, jolloin olen asunut pääväylän vieressä ja rantaan on ollut helppo ja nopea mennä. Seitsemän vuotta sitten Rovaniemen Katajarannassa – videon paikan vastarannalla – näytti illalla 4.5, eli päivää aiemmin tältä:

IMG_2141_2
IMG_2171

Kameran valkotasapainon säätö oli pielessä, mutta auringonlasku värjäsi taivaan, veden ja jään upeasti.  Ja sitten nousi täysikuu.

IMG_2212

Jätä kommentti, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s