Sahan ja suksien suihketta keväthangella

Aprillipäivän aamuna heräsin viiden aikaan ja pian olin jo suksilla. Kantohanki kahisi liukkaiden suksien alla aamun sarastaessa. Auringon nousuun oli vielä vajaa tunti aikaa. Käyn joskus keväiselle kantohangelle lähtiessä pientä kamppailua siitä, miten aikani käytän; sahaillako lumesta valkeita kappaleita maisemaan vai nauttiako vain lennokkaasta kelistä. Pilkkireissukin olisi mukava… Nyt olin varustautunut sahalla ja kameralla sekä vaatimattomalla pienellä jalustalla. Edellisenä päivänä poikkesin time lapse -ajastinta ostamaan. Siltä reissulta palasin tyhjin käsin, sillä viimeinen ajastin oli juuri myyty.

Saavuin vaaran laidalle, jossa olen liikkunut usein viime viikkoina. Edellisen käynnin satoa samalta paikalta on oheisen videonkin ensimmäinen otos, jossa hiihdän vielä metsäsuksilla ja hankeen uppoava koira joutuu tulemaan kerrankin perässä. Kelihän oli kuin entisaikojen karhunpyyntikeli; pyytäjä pysyy pinnalla mutta karhua upottaa. Karhuihin en ole törmännyt, mutta olen löytänyt noilta main runsaasti jälkiä metsojen hakomisesta.

Aprillipäivän aamuna metsäsukset olivat vaihtuneet keveisiin luistelusuksiin ja hanki kesti myös kävellä. Asettelin kameran jalustalleen lumipaakun päälle ja ryhdyin hommiin saha kädessä, sukset jalassa. Kävin tuon tuosta painamassa kameran laukaisinta – mistä seurauksena on videon muutamissa kohdissa hengityshuuruista samea objektiivin linssi, sekä pientä kameran liikehdintää. Ehkä sitten seuraavalla kerralla olen liikkeellä jämäkän jalustan ja ajastimen kanssa. Uudemmissa ja paremmissa kameroissa tuo toiminto löytyy vakiona. Pihinä ja köyhänä kun raaskisi sellaisen hankkia.

Time lapse -kuvaaminen tuo tekemiseen uusia ajatuksia ja ehkä vaatimuksiakin. Miten liikkua siten, että liikettä jaksaa katsoa videonakin? On toki eri asia käydä painamassa laukaisinta 15o kertaa tai unohtaa koko kamera ajastimen hoitaessa tehtävänsä. Time lapse -osuus löytyy oheiselta videolta kahteen kertaan, ensin nopeana ja myöhemmin hitaana versiona. Nopeassa näkyy selkeämmin ainakin valon ja pilvien muutos ja liike, hitaassa versiossa puolestaan hahmottuu paremmin itse työskentely.

Parin tunnin ”saha-suksi -baletin” jälkeen hangesta töröttää parikymmentä valkeaa, lumista paikkamerkintää. Mieleeni on jäänyt jostain – ehkä Leena Krohnilta – seuraava lause: ”Paikalla, jolla seisot, ei voi seisoa kukaan toinen.”

Iltaan mennessä kevätauringon lämpö on kaatanut lähes kaikki merkit. Mieleni kartalla ne pysyvät. Muutaman päivän ajan myös keho ja erityisesti jalkojeni muutamat lihakset muistavat hyvin nuo luistelupyrähdykset ja kyykkimiset suksilla tuona aprillipäivän aamuna.

20160401_091816_2
Kamerajalusta mallia Lumi.
20160401_080101
Muutamat hiihtojäljet siihen piirtyivät, käydessäni kameran luona 150 kertaa laukaisinta painamassa. Käytin kymmenen sekunnin aikalaukaisua, jolloin ehdin itse kuvaan.
20160401_090405
Aamukahvin aika

(jos näet tässä alla mainoksia, blogistilla ei ole niiden kanssa mitään tekemistä… paitsi se, että hän ei tutustunut riittävän tarkoin tämän blogialustan ilmaisversion ehtoihin…)

 

 

 

 

2 Comments Lisää omasi

 1. Jaana sanoo:

  Kiitos kuvista ja etenkin kiitos toteutuksistasi! Ovat kyllä kauniita ja herkkiä. Liikuttaviakin katoavaisuudessaan. Minulle tuli mieleen sahaamistasi muodoista Google-kartan ”paikkaneula” 🙂

  Tykkää

  1. Antti Stöckell sanoo:

   Kiitos kommentista! Idea ”paikkaneuloista” todella välähti mieleeni edellisenä iltana ja tuntuikin sitten melko pian kokeilemisen arvoiselta jutulta. Nuo ovat todella katoavaisia – voi nimittäin olla, että kukaan ei ole näitä maastossa koskaan nähnyt. Nyt on menossa jo kahdeksas kevät ”lumileikkien” parissa.

   Tykkää

Jätä kommentti, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s